24 oktober 2012
Onlangs, 7 oktober j.l., voorzag een of andere gek in het Tate Modern in London een schilderij van Mark Rothko (1903-1970) van een naam’tag’. Het was geen vandalisme zei ene Vladimir die de tag had opgeklodderd, nee, er zat heus een of andere warrige “filosofie” achter. Wie wil dat weten Vlad, blijf gewoon met je poten van andermans werk af! Deze blog, die al in de steigers stond toen dit gebeurde, gaat over Mark Rothko. En over zijn goede vriend, de componist Morton Feldman, wiens Tweede strijkkwartet, dat maar liefst vijf uur duurt, op 3 oktober uitgevoerd werd in Muziekgebouw aan ‘t IJ! Het bleek een spirituele ervaring, mensen geraakten in een “staat van Zen”. Af en toe slopen mensen op kousenvoeten door de zaal als de spieren te stijf werden, om anderen niet te storen. Op den duur “ademde je muziek” volgens de Volkskrantrecensent.
rothko chapel
Fijn toch, dat Spotify meteen aan de impuls “Hoe klinkt Morton Feldmans muziek?” kan voldoen. “De Kooning”, ook een vriend van Feldman, is een intrigerende titel, vooral als je het notenbeeld ziet, zo sereen. Maar “Rothko Chapel” intrigeert mij meer. Misschien helpt het Rothko’s schilderijen te begrijpen. Klinkt hoe? Heel joods, geen componist kan een viool zo zwaarmoedig en lyrisch laten zingen als een joodse componist. IJl zweeft de muziek, die merkwaardigerwijs tegelijk loodzwaar lijkt- door verdriet, rouw? Een overvolle leegte. Zo vol emoties, niet aan te beginnen. Beter is alles loslaten, een staat van Niets trachten te bereiken.
verstikkend zwart
Als de schilderijen van Mark Rothko, ogenschijnlijk ook leeg. Kleurenvlakken. Maar. Die “lege” kleurvlakken ervaar ik als fysiek overweldigend. Als ik een Mark Rothko bekijk bekruipt mij een intens gevoel van onbehagen. Rood dat onheilspellend gloeit, ‘t loert haast naar je. Op haast ontoelaatbare wijze dringt dat zwart zich op. Een gevoel of ik erin getrokken wordt, of het zich om me heen kan slaan. Als een klamme deken dat zwart, tot stikkens toe benauwend. Het rood soms als een verzengende vlam. Ook zijn lichtere kleuren stemmen niet vrolijk, integendeel. Krampachtige pogingen tot lichtheid, tot ontstijgen lijken ze, des te harder dreunt de smak tegen de grond erna
de psyche van gevoelige toeschouwers
Een soort hypnose oefenen de canvassen op mij uit, intimiderend groot als ze zijn sta ik er telkens gebiologeerd voor. Elke keer moet ik er letterlijk van rillen en loop weg als een geslagen hondje. Kan ze niet verdragen. Er zijn mensen die er uren naar kunnen kijken. Die helemaal geen gevoelens van onbehagen ervaren. Daarentegen genieten zij zelfs van de diepe roden, de geheimnisvolle zwarten. Hoe ze tegen elkaar staan. De opgloeiende gelen in het rood. “Als ik ergens mijn vertrouwen in moet stellen dan zou ik het investeren in de psyche van gevoelige toeschouwers”zei Rothko zelf, en daar troost ik mezelf dan maar mee. De angst die de man blijkbaar voelde – hij maakte een eind aan zijn leven-, die komt aan. Confronterend.
muziek die alles uitwist
Morton Feldman (1926 – 1987) was evenals Rothko een kind van joods-Russische immigranten, Rothko was nog in Rusland geboren, een ontheemde. Feldman’s muziek is net zo ontheemd, haast onbepaald bij oppervlakkige beluistering als Rothko’s schilderijen dat op het eerste gezicht zijn. Diffuus, voortmeanderend, vol schaduwen. Eindeloos voortgaand met minimale verschuivingen. De geluiden lijken om de geluiden zelf tegen elkaar geplaatst te zijn- zoals Rothko’s kleurvlakken. Maar zoals een oog went aan duisternis en op den duur objecten gaat onderscheiden, gaat het oor opeens minieme wisselingen onderscheiden als het “geakklimatiseerd” is aan de op het eerste gehoor new age-achtige geluidenstroom. "Do we have anything in music for example that really wipes everything out? That just cleans everything away?" vroeg Feldman zichzelf af. Dat geeft al aan hoeveel er in de muziek verscholen zit- als je je er aan overgeeft.
subliem
Rothko had commissie gekregen om een ruimte te ontwerpen waar zijn schilderijen optimaal tot hun recht zouden komen en zouden bijdragen tot een open meditatieve sfeer, waar mensen van elk geloof of gezindte zich zouden kunnen terugtrekken. Het werd een plek waar religie, architectuur, kunst -en later muziek- samenvloeiden. Een toevluchtsoord voor eenieder, ongeacht geloof, aard of wat dan ook. Rothko’s Chapel (1971) van Feldman is geïnspireerd door een bezoek aan de kapel waar schilderijen van zijn vriend Rothko hangen. Ook was het een hommage aan Rothko, die net overleden was, Het werd net als Rothko’s schilderijen die speciaal voor deze ruimte geschilderd werden, speciaal voor deze ruimte gecomponeerd. Gesublimeerde muziek. Sublieme muziek.